Osho: Mašta radi za tebe

Prvo moraš razumeti šta je mašta. Ona se danas mnogo osuđuje. Čim čuješ reč “maštanje”, reći ćeš da je nekorisno. Reći ćeš: “Ja hoću nešto stvarno, a ne imaginarno.”  Ali moć imaginacije je stvarnost, ona je jedna sposobnost, potencijal u tebi. Ti možeš da zamišljaš. To pokazuje da je tvoje biće sposobno za zamišljanje. Ta sposobnost je stvarnost. Uz pomoć te sposobnosti maštanja ti možeš sebe razoriti ili stvoriti, to zavisi od tebe.

Mašta je veoma moćna. Ona je potencijalna moć.

Šta je mašta?

To je sposobnost unošenja u određeni stav u tolikoj meri da taj stav postaje stvarnost. Na primer, možda ste čuli o jednoj tehnici koja se sprovodi na Tibetu. Oni je zovu topla joga. Noć je hladna, sneg pada, a tibetanski lama stoji napolju go. Temperatura je ispod nule. Vi biste jednostavno počeli da se smrzavate, da umirete. Ali lama upotrebljava specijalnu tehniku – on zamišlja da mu je telo goruća vatra i da se znoji – vrućina je tako jaka da ga obliva znoj. I on zaista počinje da se znoji i pored temperature pri kojoj bi se krv zaledila. On se znoji. Šta se desilo? Njegovo znojenje je stvarno, njegovo telo je stvarno toplo – ali ta stvarnost je stvorena kroz moć zamišljanja.

Čim si u skladu sa svojom predstavom, tvoje telo počinje da funkcioniše prema njoj. Mnoge stvari koje već činiš, činiš ne znajući da je tvoja imaginacija na delu. Ti često sam stvaraš bolesti, samo putem zamišljanja; zamisliš da je bolest tu, da je infektivna, da je svuda naokolo. Postaješ prijemčiv i sva je verovatnoća da ćeš oboleti – a ta bolest je tada realna. Ali ona je stvorena imaginacijom. Imaginacija je snaga, energija, i um se kreće kroz nju. A kad se um kroz nju kreće, telo ga sledi.

Izvor: Meditacija – Prva i poslednja sloboda, Osho

Podelite prilog sa prijateljima!

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
ŽELITE LI JOŠ
ZANIMLJIVOG SADRŽAJA?
Prijavite se ukoliko želite da dobijate dodatni motivacioni materijal, ekskluzivni sadržaj koji će vam pomoći u ličnom razvoju i budete u toku sa novostima na blogu.
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.
google-plus
POSETITE SVOJ INBOX ILI Spam/Junk SANDUČE.
Uspešno ste se prijavili, hvala!
www.umetnostzivljenja.com
BESPLATAN EMAIL KURS
Ovladajte meditacijom za pet nedelja
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.
BESPLATAN EMAIL PROGRAM
MAGIČNA JUTRA
Jutarnja rutina za reprogramiranje podsvesti
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.