Šta je meditacija i kako meditirati

U celoj kreaciji, mi smo samo mala tačka. Svako od nas je u potrazi za zdravljem, mirom, znanjem, napretkom, skladom, i iznad svega – za srećnim životom ispunjenim blaženstvom, uvek i u svim situacijama. Svako se iz sve snage trudi da postigne to stanje. Ali može li se ono zaista postići?

Da, može.

To je moguće jedino razumevanjem kosmičke energijesamospoznajom.

Kosmička energija

Kosmička energija postoji svuda u kosmosu. Ona je veza između galaksija, planeta, ljudi i molekula. To je prostor između svakoga i svega. To je veza koja održava red u kosmosu. Kosmička energija je životna sila. Kosmička energija je presudna za održavanje reda u našem životu i za širenje naše svesti. Ona je osnov za sve naše postupke i funkcije koje obavljamo.

Određenu količinu kosmičke energije primamo u dubokom snu i u potpunoj tišini. Tu energiju koristimo za svakodnevne aktivnosti našeg uma, kao što su gledanje, govor, slušanje, razmišljanje i sve životne funkcije. Ta ograničena energija koja dolazi putem sna, nije dovoljna za sve te radnje. Zato se osećamo iscrpljeno, umorno i napeto. To dovodi do mentalnog i fizičkog stresa, kao i do svih bolesti.

Jedini način da se to prevaziđe jeste da se primi što više kosmičke energije. Kosmička energija je presudna da bismo u životu održali red, da bismo vodili zdrav i srećan život. Da bismo bez ostatka bili deo svih situacija. Da bismo osvojili znanje. I konačno, da bi nam se svest proširila. Kosmičku energiju u izobilju možemo primati jedino putem meditacije.

Meditacija

Spavanje je nesvesna meditacija, meditacija je svesno spavanje. Dok spavamo primamo ograničenu količinu energije, tokom meditacije primamo energiju u izobilju. Ta energija nam jača telo, um i intelekt. Otvara vrata šestog čula i više od toga. Sa tom povećanom energijom dobijenom putem meditacije bićemo opušteni, zdravi i srećni. Ona pomaže i da postignemo više u sferama fizičkog. Meditacija nije ništa drugo do putovanje naše svesti ka samospoznaji. U meditaciji svesno putujemo od tela ka umu, od uma ka intelektu, od intelekta ka sebi – samospoznaji, i dalje…

Da bismo meditirali, prvo treba da zaustavimo sve funkcije tela i uma. To zanči: pokrete tela, gledanje, govor i razmišljanje.

Kako meditirati?

Prvo što je važno za meditaciju je položaj tela. Možete sedeti u bilo kom položaju. Položaj mora biti vrlo udoban i stabilan. Možemo meditirati na podu ili na stolici. Možemo meditirati bilo gde, gde god nam je udobno.

Sedite udobno, prekrstite noge i sklopite šake (ukoliko zauzimate lotos položaj). Zatvorite oči. Prestanite sa unutrašnjim ili spoljašnjim žagorom. Nemojte ponavljati nijednu mantru ili afirmaciju. Samo se opustite. Potpuno se opustite. Kada prekrstimo noge i sklopimo šake (u lotos položaju) stvara se energetsko kolo koje nam daje stabilnost. Oči su prozori uma, zato treba da budu sklopljene.

Ponavljanje mantre ili bilo koji žagor, unutra ili spolja, aktivnosti su uma, zato treba da prestanu. Kada se telo opusti, svest putuje do sledeće zone – uma i intelekta. Um je samo klupko misli. Mnoštvo misli stalno dolazi do površine uma. Kad god je um ispunjen mislima javljaju se mnoga pitanja, poznata ili nepoznata. Da bi transcendirali um i intelekt, moramo postati svesni disanja. Opažanje je priroda sopstva. Stoga, sve što treba da radimo jeste da opažamo disanje.

Nemojte svesno disati. Nemojte svesno udisati ili izdisati, neka se disanje obavlja samo po sebi. Samo pratite normalno disanje. To je ključ. To je put. Nemojte ići za mislima, niti prisvajati nedoumice, pitanja ili misli. Presecite misao, vratite se na dah. Samo pratite disanje i budite sa svojim dahom. Tada će se gustina misli smanjiti. Dah se polako tanji i skraćuje i konačno postaje najkraći, smešta se između obrva. U ovom stanju nema ni disanja, ni misli. Čovek je potpuno bez misli. Ovo stanje se zove nirmal stati ili “stanje bez misli”. To je meditativno stanje. U tom stanju bićemo zapljusnuti kosmičkom energijom. Što više čovek meditira, to će više kosmičke energije primati.

Ova kosmička energija teče kroz energetsko telo koje se još zove i eterično telo.

Eterično telo

Energetsko telo se sastoji od više od 72.000 nadija ili energetskih cevčica koje prožimaju celo telo. Sve te energetske cevčice polaze sa vrha glave, ta zona se zove brahma randra. Ovi nadiji šire se po celom telu, nalik korenju ili biljci u klijanju. Energetsko telo je osnova koja određuje naš život, ono je glavno izvorište svih naših postupaka, pa čak i samog našeg postojanja.

Naše energetsko telo prima kosmičku energiju za vreme dubokog sna i meditacije. Ove energije koristimo za telesne i umne aktivnosti, kao što su gledanje, govor, slušanje, razmišljanje i sve fizičke radnje. Sve te radnje se u potpunosti zasnivaju na dotoku kosmičke energije.

Dotok kosmičke energije u potpunosti zavisi od naših misli. Kada mislimo, dotok kosmičke energije nailazi na prepreke. Drugim rečima, naše misli predstavljaju prepreku koja onemogućava dotok kosmičke energije. Kada dotok kosmičke energije opadne, energija u energetskim putevima opada. Zbog tog slabljenja nastaju eterične rupe u energetskom telu. Te eterične rupe postepeno dovode do oboljevanja fizičkog tela. Drugim rečima, osnovni uzrok svih bolesti je nedostatak energije u eteričnom telu.

U meditaciji kosmičku energiju primamo u izobilju. Ona teče kroz sve energetske puteve energetskog tela. Dok kosmička energija prolazi kroz energetske puteve, poput bujice čisti sve eterične rupe. Kada eterične rupe nestanu, bivamo oslobođeni svih bolesti.

Kada energija počne da teče kroz brahma randru, osećamo težinu u predelu glave ili težinu u celom telu. Kada energija pročišćava energetske puteve u određenom delu tela, u tom delu možemo osetiti svrab ili bol. Ponekad možemo osetiti bol u pojedinim delovima fizičkog tela. Zbog tih bolova ne treba da uzimamo nikakve lekove, svi oni će nestati ako svakodnevno nastavimo da meditiramo.

Unošenjem sve više energije kroz meditaciju, oslobađamo se svih fizičkih i mentalnih bolesti.

Meditirati se može bilo gde i bilo kada.

Izvor: Spiritual Reality: Meditation For Beginners

Podelite prilog sa prijateljima!

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
ŽELITE LI JOŠ
ZANIMLJIVOG SADRŽAJA?
Prijavite se ukoliko želite da dobijate dodatni motivacioni materijal, ekskluzivni sadržaj koji će vam pomoći u ličnom razvoju i budete u toku sa novostima na blogu.
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.
google-plus
POSETITE SVOJ INBOX ILI Spam/Junk SANDUČE.
Uspešno ste se prijavili, hvala!
www.umetnostzivljenja.com
BESPLATAN EMAIL KURS
Ovladajte meditacijom za pet nedelja
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.
BESPLATAN EMAIL PROGRAM
MAGIČNA JUTRA
Jutarnja rutina za reprogramiranje podsvesti
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.