Šta je meditacija? (Osho)

Prosvetljeni učitelj Osho podiže ustanak širom sveta zarad čovekove slobode i meditacije. Od svog prosvetljenja 1953. godine, on je govorio učenicima i tragačima, opisujući mnoge svetske religijske, mističke, ezoteričke tradicije. Njegovi govori sabrani su u preko 400 naslova u kojima je oživeo nebrojene drevne i savremene mistike i učinio mudrost njihovog učenja razumljivom i važnom za naše živote.

Šta je meditacija?

Meditacija je avantura, najveća avantura u koju ljudski duh može da se upusti. Meditacija znači samo biti, ništa ne raditi – nikakva aktivnost, nikakva misao, nikakva emocija. Ti samo jesi, a to je čista radost. Odakle dolazi ta radost kada ništa ne radiš? Ona dolazi niotkud, ili – ona dolazi odasvud. Ona nije uzrokovana, jer je egzistencija sastavljena od supstance koja se zove radost.

Meditacija nije još samo jedna indijska metoda; ona nije naprosto tehnika. Vi je ne možete naučiti. Ona je rast: rast vašeg čitavog života, iz vašeg čitavog života. Meditacija nije nešto što bi vam se onakvim kakvi jeste moglo dodati. Ona vam se ne može nadodati. Ona može da vam dođe samo kroz jednu temeljnu transformaciju, kroz mutaciju. Ona je cvetanje, rast. Rast se dešava uvek iz totaliteta; ono nije dodavanje. Baš kao ljubav, meditacija vam ne može biti dodata. Ona raste iz vas, iz vaše celovitosti. Vi morate da rastete ka meditaciji.

Saveti početnicima

Dosta prostora – Kada hoćeš da meditiraš isključi telefon, povuci se. A kada uđeš u sobu za meditaciju nemoj skinuti samo svoje cipele, već skini sa sebe sve što te je do sada okupiralo.

Pravo mesto – Treba da nađeš mesto koje pospešuje meditaciju. Na primer, sedenje pod drvetom će pomoći, gde tao još teče, pulsira i struji svuda naokolo. Nađi mesto gde je priroda još uvek netaknuta. Ako ne možeš naći takvo mesto, tada smo zatvori vrata i sedi u svojoj sobi.

Osećaj se udobno – Položaj tela treba da je takav da ga možeš zaboraviti, neka ti bude udobno. Ako ti nije prijatno u svom telu, ne možeš žudeti za drugim blaženstvima koja pripadaju dubljim slojevima.

Velika tišina

Tišina se obično shvata kao nešto negativno, nešto prazno. Ovo pogrešno shvatanje je široko rasprostranjeno, jer je mali broj ljudi ikada doživeo tišinu. Ono što su doživeli u ime tišine je bezvučnost. No tišina je sasvim drugi fenomen. Ona je izrazito pozitivna. Ona je egzistencijalna, ona nije prazna.

Pojačanje osetljivosti

Meditacija će ti doneti osetljivost, jedan veliki osećaj pripadanja svetu. Mi nerazdvojno pripadamo egzistenciji, mi smo njen deo, njeno srce. Osetljivost ti se toliko pojačava da ti i najmanja vlat trave postaje od ogromnog značaja. Postaje ti jasno da za egzistenciju i najmanja vlat trave ima istu važnost kao i najveća zvezda.

Ljubav, miris meditacije

Ako meditiraš, ti ćeš pre ili kasnije doći do ljubavi. Pre ili kasnije u tebi će se probuditi osećaj neopisive ljubavi, koju nikad pre nisi doživeo.

Saosećanje

Buda je definisao saosećanje kao: ljubav + meditacija. Kada tvoja ljubav nije samo žudnja za drugim, kada tvoja ljubav nije samo potreba, kada tvoja ljubav ne traži ništa zauzvrat, već je spremna da samo daje, tada joj dodaj meditaciju i čist miomiris je oslobođen. To je saosećanje, ono je najviši fenomen.

Radovati se bez razloga

Odjednom se bez ikakvog razloga osećate radosno. U običnom životu vi se radujete kada za to postoji razlog. Međutim, ako je radost izazvana nečim, ona će nestati, ona je trenutna. Ali postoji jedna druga vrsta radosti čiji je znak raspoznavanja sledeći: vi ste odjednom radosni bez ikakvog razloga. Ne možete znati zašto. Ta radost ne može biti ometena. Ma šta se desilo, ona traje. Kada ste našli radost koja traje, dok se okolnosti menjaju ona i dalje opstaje, tada ste izvesno na dobrom putu ka Budinom biću.

Izvor: Meditacija – Prva i poslednja sloboda, Osho

Podelite prilog sa prijateljima!

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
ŽELITE LI JOŠ
ZANIMLJIVOG SADRŽAJA?
Prijavite se ukoliko želite da dobijate dodatni motivacioni materijal, ekskluzivni sadržaj koji će vam pomoći u ličnom razvoju i budete u toku sa novostima na blogu.
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.
google-plus
POSETITE SVOJ INBOX ILI Spam/Junk SANDUČE.
Uspešno ste se prijavili, hvala!
www.umetnostzivljenja.com
BESPLATAN EMAIL KURS
Ovladajte meditacijom za pet nedelja
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.
BESPLATAN EMAIL PROGRAM
MAGIČNA JUTRA
Jutarnja rutina za reprogramiranje podsvesti
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.