strpljenje

Strpljenje je nepotrebno

Svako ko je krenuo putem duhovnosti sigurno je čuo da je postizanje mira i prisustva u sadašnjem trenutku ključ srećnog života. Sve se vrti oko ovde i sada. Tu leže odgovori, tu leži moć, tu se dešava život. Sadašnji trenutak je jedino što posedujemo, ostalo je iluzija.

Takođe, ako se potrudite i obratite pažnju, uvidećete da se problem nikada ne nalazi u sadašnjem trenutku. Mi smo ti koji ga dovodimo u sada, bilo da očajavamo zbog prošlosti ili strepimo od budućnosti.

Samospoznaja je postala jedna od mojih najvećih strasti, pa što više radim na sebi, to mi je jasnije da je biti u sada daleko važnije od umeća privlačenja i kreiranja svih željenih stvari i okolnosti.

Govorim apsolutno DA konceptu pozitivne psihologije – BITI, IMATI & RADITI sve što želimo, ali ako sebi i “privučemo” ono što želimo, pre nego prethodno otkrijemo i razumemo najvažnije duhovne (i univerzalne) principe, nećemo popuniti prazninu zbog koje mislimo da su nam sve te stvari potrebne.

Ja sam ovo osvestila kada sam otišla iz roditeljskog stana i počela da živim sama. Pre toga sam mislila da je samostalan život jedino što mi je potrebno kako bih bila konstantno srećna. Ipak, mesec dana nakon što sam se preselila, našla sam se u istom onom stanju malodušja koje sam do tada pripisivala nedostatku apsolutne slobode.

BAM!!

Bio je to trenutak pravog prosvetljenja. Tada mi je konačno postalo jasno ono o čemu sam godinama do tada slušala – da naša sreća nema veze sa ostvarenjem naših želja.

Ovo naravno ne znači da sam poželela da se vratim kod roditelja, iz ovog stana otići ću u daleko bolji, ali mi zaista nije važno kada će se to desiti.

Od tada takođe sve manje pažnje usmeravam na ostvarenje svojih želja, a sve više na postajanje nekoga ko je dostojan njihovog ostvarenja.

Ja imam svoj vision board (vizionarsku tablu) i na njemu precizno predstavljene svoje najveće snove i ciljeve, ali umesto da sedim i nestrpljivo razmišljam kako ću biti srećna tek kada se ostvare, za svaki od tih snova neprestano radim na spisku svega što treba da postanem kako ne bi bili uzaludno ispunjeni. Takođe, usput ne zaboravljam da osetim zahvalnost i radost zbog svega što sam do ovog trenutka postigla i postala.

Živeći sve ovo došla sam i do spoznaje da je strpljenje nepotrebno. Jer, šta će mi? Za šta? Ne stavljam više svoju sreću u budućnost, pa ništa i ne trpim.

Ali, hajde da sve ovo bolje objasnimo.

Naš ego opstaje isključivo tako što se vezuje za sve što je spolja, što je izvan nas. On je taj koji nikada nije u sadašnjem trenutku, jer tada nema sa čime da se identifikuje. Upravo zbog ovoga meditacija na početku mnogima teško pada, jer ga utišava. Ego je u tim trenucima poput zveri saterane u ćošak, otuda sve one nekontrolisane misli koje vas obuzmu kada sednete da meditirate.

Ego je i taj koji mora znati kada i kako će se naše želje i planovi ostvariti. On izaziva sva nepoželjna mentalna i emocionalna stanja kada ne vidi način. Zbog toga je strpljenje naš način da manipulišemo egom, da ga umirimo kako ne bi nastavio da divlja.

Na osnovu svega što sam do sada rekla i sami možete zaključiti da strpljenje nije loša stvar, ono nam služi, ali ne rešava problem dugoročno.

Strpljenje će držati ego pod kontrolom do ispunjenja prve želje, ali kako smo kao ljudska bića kreirani da uvek želimo više, borba će iznova krenuti sa novom željom. Otuda i ona glupa izreka da je čovek proklet time što uvek želi više. Nisu želje te koje nas čine nesrećnima, već očekivanje da će nas njihovo ispunjenje usrećiti.

Osim što vam je jasno da morate meditirati i naučiti da što češće boravite u sadašnjem trenutku, ovde na scenu stupa i vera. Ali, ne ona vera Nadam se, pa će valjda biti kako želim, već vera na nivou znanja – Biće onako kako želim, onda kada je to najbolje za mene. Ako i ne bude, može biti samo bolje. Ovo možete uvesti i kao afirmaciju.

Priznajem da lično nisam mogla da razvijem ovu vrstu vere pre nego sam pročitala more knjiga i informisala se o Zakonu privlačenja, meditaciji, zahvalnosti i tome da je majndset jedini odgovoran za sve čemu svedočimo.

Što sam više istraživala, to se više potvrđivao šablon. Duhovnjaci, motivatori, naučnici, umetnici, sportisti, selfmejd milioneri – svi govore isto. Koriste različitu terminologiju svakako, ali sama suština priče svih koji su uspeli je identična. Nikada nisam naišla na odstupanje.

Sve ovo sam konačno potvrdila sa knjigom Stvorite novo ja, u kojoj dr Džo Dispenca kvantnu fiziku objašnjava jezikom “običnih” ljudi i iznosi neoborive dokaze o tome da svojim mislima i emocijama kreiramo apsolutno svaku okolnost u svom životu.

Pa dobro, kako postići stanje postojanja u kom nam strpljenje nije potrebno?

Odgovor je isti kao i u svim prethodnim prilozima – radom na sebi. 🙂

Mislim da nije važno koje tehnike i metode ćete koristiti, upoznajte ih sve, primenjujte one koje vam se najviše svide.

Ipak, meditacija je ključan i neizostavan alat svakoga ko je uspeo da promeni svoj život na bolje. Meditacija je ujedno i najveći izazov svakoga ko krene sa radom na sebi, ali to ne znači da je njom nemoguće ovladati.

Za sve koji su zainteresovani, kreirala sam program od pet nedelja, u kom vas svake nedelje upoznajem sa vežbom kojom treba ovladati kako bi se najzad došlo do meditativnog stanja. Za program se besplatno možete prijaviti putem ovog linka.

Želim vam puno uspeha u radu na sebi i stojim na raspolaganju za dodatna pitanja. Uživajte! 😉

Podelite prilog sa prijateljima!
Tags:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
ŽELITE LI JOŠ
ZANIMLJIVOG SADRŽAJA?
Prijavite se ukoliko želite da dobijate dodatni motivacioni materijal, ekskluzivni sadržaj koji će vam pomoći u ličnom razvoju i budete u toku sa novostima na blogu.
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.
google-plus
POSETITE SVOJ INBOX ILI Spam/Junk SANDUČE.
Uspešno ste se prijavili, hvala!
www.umetnostzivljenja.com
BESPLATAN EMAIL KURS
Ovladajte meditacijom za pet nedelja
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.
BESPLATAN EMAIL PROGRAM
MAGIČNA JUTRA
Jutarnja rutina za reprogramiranje podsvesti
EMAIL ADRESE NE USTUPAJU SE TREĆIM LICIMA NI POD KOJIM USLOVIMA.